Voor de actualiteiten en het laatste nieuws

Blog

Leer een nieuwe hobby: maak je eigen meubels

Meubelmaker zijn is een ontzettend mooi beroep, maar wordt vandaag de dag minder beoefend dan vroeger. Natuurlijk is het makkelijker en goedkoper om naar de Ikea te gaan en daar een leuk kastje te kopen, maar een met de hand gemaakt meubelstuk is een erfstuk waar je veel plezier van hebt. In het met de hand maken van een kast of stoel gaat enorm vakmanschap zitten en er zijn hele opleidingen voor. Maar hoe leuk is het om zelf een paar kneepjes van het vak te leren en misschien uiteindelijk wel zelf een bankje in elkaar te kunnen zetten! Lekker met hout bezig zijn is een goede hobby voor in je vrije avonden en weekenden.

Leer de basistechnieken van houtbewerken

Voordat je aan de slag kunt gaan met een meubelstuk krijg je het beste eerst de basistechnieken van houtbewerken onder de knie. Houtbewerking kan je zowel met een machine, bijvoorbeeld een houtzaag, of met de hand doen. Gereedschappen die je zeker nodig gaat hebben zijn onder andere een handzaag, een blokschaaf en schuurpapier. Ook moet je niet vergeten een potlood, liniaal en een passer aan te schaffen voor het afmeten van stukken hout. Onder de basistechnieken valt bijvoorbeeld het begrijpen van hoe houtverbindingen in elkaar zitten, welke soorten lijm je moet gebruiken en hoe je iets mooi afwerkt. Er zijn tegenwoordig veel boeken die je de basis uitleggen, maar wie weet worden er ook wel cursussen gegeven bij jou in de buurt.

Maak een ontwerp voor je eigen meubel

Heb je de basistechnieken onder de knie, dan kan je gaan nadenken over het meubel dat je als eerste wilt gaan maken. Maak het jezelf de eerste keer vooral niet te moeilijk, maar begin met een simpel krukje of bankje. Begin met het schetsen van je ontwerp. Werk je ontwerp uit met de juiste afmetingen en verbindingen die je nodig hebt om je ontwerp te voltooien.

Kies de juiste houtsoort

Niet alle soorten hout zijn hetzelfde. Welke soort hout je kiest is deels afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar bepaalde soorten zijn daarnaast geschikter dan andere voor het maken van meubels. Je kan ervoor kiezen hardhout te gebruiken. Dit is hout van een goede kwaliteit, maar je moet er vaak wel speciaal gereedschap voor gebruiken. Gebruik je zachthout, let dan wel op dat dit minder goed tegen vocht kan dan hardhout. Plaatmateriaal zoals MDF is ook een optie, maar dit is vaak wel wat minder mooi.

Heb geduld met het in elkaar zetten!

Het maken van meubels is een precies werkje. Kijk dus goed naar je tekeningen en werk met geduld. Zo zit jij binnenkort misschien wel op je zelfgemaakte krukje!

Is het maken van je eigen meubels een hobby voor jou?

Geef een reactie